臺州醫藥博物館
臺州醫藥博物館
作者:建筑一分院   發布于:    文字:【】【】【

項目介紹

Project Introduction

? ? 臺州,位于浙江省中部沿海,居山面海,自成“七山一水二分田”的格局。尤以“佛、山、海、城、洞”五景最具特色,自古以“海上名山”著稱。得天獨厚的地理環境塑造了臺州極具特色的地域文化,從當地提取出的地域文化精神與中國傳統的中醫理論是本項目的核心思想。

? ? ??Taizhou, located in the central coastal area of Zhejiang Province, is located on the mountain and the sea, forming a pattern of "seven mountains, one water and two fields". In particular, the five sceneries of "Buddha, mountain, sea, city and cave" are the most distinctive, and they have been known as "famous mountains on the sea" since ancient times. The unique geographical environment has shaped Taizhou's unique regional culture. The core idea of this project is the regional cultural spirit extracted from the local area and the traditional Chinese medicine theory.


↓視頻,Video

↓鳥瞰圖,Aerial view


? ? ? ?本項目基地位于臺州市椒江藥都小鎮內,離椒江老城約3公里,是國家特色小鎮4A級景區,也是臺州產業集聚區的一部分,承擔著形象窗口以及重塑醫藥產業環境形象的重任。

? ? ? The project base is located in Jiaojiang pharmaceutical capital town, Taizhou City, about 3 kilometers away from the old city of Jiaojiang. It is a 4A level scenic spot of a national characteristic town and a part of Taizhou Industrial Agglomeration Area. It undertakes the important task of image window and reshaping the environmental image of the pharmaceutical industry.


↓總平面圖,Site plan



方案介紹

Introduction of the plan

? ? 從中國傳統中醫文化:“天人合一觀”與“陰陽五行說”中提取出設計主旨,結合臺州特色地域元素,打造出“一座自然生長的建筑”。

? ? ? ?From the traditional Chinese medicine culture: "the unity of man and nature”And "Yin Yang five elements theory" to extract the design theme, combined with Taizhou characteristics of regional elements, to create a "natural growth of the building".

↓形體推演,Physique deduction


↓空間打造,Space creation



? ? 建筑圍合中心的玻璃共享大廳--百草園,其形恰似一顆于石頭縫隙中自然生長的靈芝。

? ? ? The glass sharing Hall of the building encircles the center -- the herbal garden, whose shape is like a Ganoderma lucidum growing naturally in the stone gap.




? ? ? ?在百草園中種植各種中草藥,也放置有標本,使參觀者能夠去了解各種各樣的中草藥,可以參與中草藥種植和制作的過程。進一步學習中醫藥的科學知識,展覽之外還有教育和傳播意義,給人更為豐富的體驗感。

? ? ? ?Various kinds of Chinese herbal medicines are planted and specimens are placed in the herbal garden, so that visitors can learn about various kinds of Chinese herbal medicines and participate in the process of planting and making Chinese herbal medicines. To further learn the scientific knowledge of traditional Chinese medicine, besides the exhibition, there is also the significance of education and communication, which gives people a richer sense of experience.





? ? ? ?在百草園中心設計了一處冥想空間,由磚塊搭建成半虛的狀態,由大到小往上通向空中,形成一個精神場所,晴有陽光,雨有落水,讓參觀者在內外景象的反差對比中參悟人與自然的關系。

? ? ? ?In the center of the herbal garden, a meditation space is designed, which is built into a half empty state by bricks. From big to small, it leads up to the air, forming a spiritual place. There is sunshine in the sunshine, rain in the water, so that visitors can understand the relationship between human and nature in the contrast of the internal and external scenes.


? ? 在建筑與百草園之間,內部慢行交通組織以坡道的方式打造出一種漫游的方式在展品、風景之間迂回,空間強調流動感,給人一種“時空”體驗。?

? ? ? Between the building and the herbal garden, the internal slow traffic organization creates a way of roaming in the way of ramps between exhibits and landscapes. The space emphasizes the dynamic flow and gives people a "time and space" experience.


↓博物館入口,Museum entrance


↓東南角透視,Perspective of southeast corner

↓展廳,Exhibition hall

? ? ? ?展廳內同樣抽取當地景點長嶼硐天中的元素及自然石塊的圖底關系進行雕琢,并在石塊上雕刻光縫,回應了地域特征,“雖由人作,宛若天成”。

? ? ? ?In the exhibition hall, the elements in the cave of Changyu, a local scenic spot, and the relationship between the map and the bottom of the natural stones are also extracted for carving, and the stones are carved with light cracks, which respond to the regional characteristics, "although it is made by people, it is just like the heaven".


↓材質分析,Material analysis


? ? ? ?建筑以干掛組合石材為主,配以少量的條形玻璃幕墻,形成自然豐富的立面肌理,加強了建筑的虛實對比和雕塑感,并在中庭采用鋁薄殼玻璃幕墻體系,剛柔并濟。立面色彩以米灰色為主基調,典雅并且莊重。

? ? ? ?The building is mainly composed of dry hanging composite stone, with a small number of strip glass curtain walls, forming a natural and rich facade texture, strengthening the contrast between the real and the virtual buildings and the sense of sculpture, and using aluminum thin shell glass curtain wall system in the atrium, combining the rigid and flexible. The facade color is mainly beige, elegant and solemn.



↓綠色節能技術,Green energy saving technology




項目信息

項目名稱:臺州醫藥博物館

業主:臺州市椒江區綠色藥都投資開發有限公司

設計單位:杭州市城建設計研究院有限公司建筑一分院

主創建筑師:王海平

設計團隊:邊琦、宋禹博、李旻聰

項目地點:浙江省臺州市椒江區

用地面積:8006㎡

建筑面積:13839㎡









99re久久这里只有精品_亚洲春色在线视频_亚洲精亚洲精品福利视频